BAUMUS FİLM GÜNLERİ’17 “BİR SURİYELİ AŞK HİKAYESİ”

• Eklendiği Tarih : 12/04/2017

BAUMUS FİLM GÜNLERİ’17 “BİR SURİYELİ AŞK HİKAYESİ”

11.04.2017

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ulaş Sunata’nın kuruculuğunu ve direktörlüğünü üstlendiği BAUMUS araştırma merkezi olarak düzenlediğimiz Film Günleri'17 etkinliğimizin ilk film gösterimini 6 Nisan Perşembe günü B-Cep salonunda gerçekleştirdik.

Gösterdiğimiz ilk film "A Syrian Love Story(Bir Suriyeli Aşk Hikayesi) " ,yönetmen Sean McAllister'ın 5 senede çektiği Suriyeli bir ailenin konu alındığı 115 dakikalık belgesel-filmdir.Bu belgesel-filmdeki Suriyeli aile klasik ailelerden farklıdır, dolayısıyla bu hikayede tipik bir Suriyeli hikayesi değildir. Filmin mevcut Türkçe altyazısı olmadığından BAUMUS asistanı Ezgi Araç gösterim için filmi çevirip Türkçe altyazı eklemiştir. Büyük bir ilgi gördüğü için de en kısa zamanda gerekli düzenlemeler yapılıp altyazı filmin yönetmeniyle paylaşılacaktır. İlk film gösterisine Sosyoloji bölümünden ve Suriyeli öğrencilerden oldukça talep olmuştur. Filmin içeriğiyle uyuşan Social Movements dersi de gösterime sınıfça katılmıştır. Film gösteriminin ardından Ulaş Sunata’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde gösterime gelen konuşmacılar Pelin Boğa, Emel Coşkun ve Özgül Kaptan sırasıyla filmle ilgili yorumlarını paylaştıktan sonra  filmin temasının günümüzdeki sorunlarını değerlendirmişlerdir.

"Kabuk" ve "Seyir" filmlerinin yönetmeni Pelin Boğa, filmle ilgili yorumlarını  toplumsal cinsiyet üzerinden gerçekleştirmiştir. Filmdeki repliklerin arka planının üstünde durarak konuyu detaylandırmıştır. Film üzerinden kişisel hafıza ve toplumsal hafızanın iç içe geçişinin üzerinde durmuştur. Düzce Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi olan Emel Coşkun, filmle ilgili düşüncelerini paylaştıktan sonra mülteciliğin tanımının ve politikalarının son yıllarda sürekli daraldığından bahsedip, günümüzdeki mevcut durumu anlatmıştır.KADAV'ın feminist aktivistlerinden Özgül Kaptan, filmi yorumladıktan sonra Suriyeli göçmen kadınların gerek şehir hayatında gerekse sınırdaki kamplarda yaşadıkları zorlukları onların hikayesi üzerinden öğrencilere aktarmıştır. Göçmen kadınlara yönelik gerçekleşen her türlü şiddetten bahsedip, hayatların bir gün birtakım filler boğuşurken birer rakama dönüşmesinin çok acı olduğunu söylerek sunumunu tamamlamıştır.

Panel bitiminde öğrencilerle soru-cevap bölümü gerçekleşmiştir.Bu bölümde de göçmenlerin hem Türkiye’de hemde diğer ülkelerde yaşadığı idari ve psiko-sosyal sorunlarınının üzerinde durulup, çözüm önerileri sunulmuştur. Konuşmacılar tarafında öğrenciler gönüllülüğe teşvik edilmiştir.

Bu hafta 13 Nisan Perşembe günü 15:30 da B-Cep'te gerçekleşecek  "Le Havre(Umut Limanı)” film gösteriminde bizlere eşlik edecek Rabarba Şenlik ekibinin yanı sıra İletişim ve Mimarlık Fakültelerinin öğrencileri de bekleniyor!