KısaKes Kısa Film Festivali’nde Göç Teması

• Eklendiği Tarih : 10/10/2016

Altıncı KısaKes Kısa Film Festivali bu yıl 27-30 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleşti. Önemli sinemacıların katıldığı ustalık sınıfları, atölyeler, gösterimler ve düzenlenen yarışmalarla gerçekleşen festivale 101 ülkeden bini aşkın film katıldı. Festivalde ana yarışmanın yanında ayrıca yaratıcı fikirlerini hayata geçirmek isteyenlerin kısa film projelerini sunduğu pitching gerçekleştirildi.

Pitching için bu senenin teması “Göç” olarak belirlendi. Üniversite öğrenci ve yaş sınırsız kategorilerinde yarışmacılar film projelerini anlattı. Pitching kategorisinin jüriliğini BAUMUS kurucu direktörü Ulaş Sunata ve YAPIMLAB kurucusu Zeynep Atakan üstlendi. On üç yıl reklam sektörünün her alanında çalışan Atakan, yapımcı olarak uzmanlaştı. On yedi yıl önce film sektörüne geçiş yaptı ve dokuz yıldır sadece sinema üzerine yoğunlaştı. Sinema Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP) yönetim kurulu başkanlığı yürütürken ayrıca Yapımlab sayesinde sektörde gelişmeye katkı sağladı. Yapımcılığını üstlendiği son film olan Kış Uykusu, 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü aldı.

30 Eylül’de gerçekleştirilen KısaKes Pitching Ödül Töreni’nde üniversite öğrenci kategorisinin kazananları Meryem, Traktör ve Yapıbozum film projelerinin sahipleri ödüllerini teslim aldı. Meryem filmiyle ödül sahibi olan Serdal Altun, projesinde Suriye’den Türkiye’ye kaçan bir ailenin küçük kızı Meryem’in kurşun isabet eden oyuncak bebeği için yapmaya çalıştığı mezarı anlatıyor. Traktör filmiyle Abdullah Rıdvan Can, Halepli dört ortağın savaşın belirsizliğini bir traktördeki payları üzerinden deneyimlemesini güldürü ve dram öğeleriyle ekrana yansıtmayı hedefliyor. Yapıbozum’da ise Naz Önen, ülkesi İran’da sergi açması yasaklanan Ehsan Ghanbarzadeh’in Türkiye’de devam eden sanat hayatına ışık tutmayı amaçlıyor. Pitching’in yaş sınırsız kategorisinde ise Ben Nerden Geldim, Tufan/Noah ve Yüzme Öğreniyorum projelerinin sahipleri ödüle hak kazandı. Ben Nerden Geldim ile Nesli Özalp, ailesinin üç kuşak öncesinde zorunlu göçle Selanik’ten Denizli’ye gelişinde aile tarihinin izlerini arıyor. Tufan/Noah’da Melih Özhan Dinçel ve Pınar Yener tek dayanağı minibüsüne ailesini alıp daha iyi bir gelecek umuduyla yola çıkan Nuh’un yolculuğunu işliyor. Yüzme Öğreniyorum’da ise Serpil Altın ve Kaan Uğur Suriyeli bir çiftin Ege sınırlarına dayanan umuda yolculuklarını konu alıyor.