Göç Araştırmacıları Platformu Atölye Düzenliyor

• Eklendiği Tarih : 12/04/2016

Göç alanında çalışma yürüten akademisyenleri bir araya getiren Göç Araştırmacıları Platformu (GAR), 16 Nisan’da ilk etkinliğini düzenliyor. “Türkiye’de Suriyelilerin Durumu: Geçicilikten Kalıcılığa” başlığıyla düzenlenecek atölyede toplanacak olan konunun uzmanları, mültecilerin göç sürecinde tecrübe ettikleri sorunları irdeleyecek ve krizi entegrasyon ve algı gibi çeşitli boyutlarda tartışacak. Atölye, saat 13:30’da başlayacak ve Tophane’de yer alan Depo - İstanbul’da iki oturum olarak gerçekleşecek.

Etkinliğin ilk oturumunda zorunlu göç ile entegrasyon arasındaki ilişki tartışılacak. Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Universitat Rovira i Virgili’den araştırmacılar, konu üzerine gözlemlerini ve çalışmalarını anlatacak. İkinci oturumda geçicilik ve kalıcılık üzerine tartışmalar yürütülecek. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin 5 senelik göç tecrübesi geçici ve kalıcı algıları üzerinden incelenecek. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden araştırmacılar bu oturumda çalışmalarını paylaşacak.

Nisan 2015’te temelleri atılan GAR, göç alanında çalışan araştırmacıların karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm bulmayı ve bu süreçte yaşananlar için bir dayanışma ortamı oluşturmayı hedefliyor. Bilimsel kriterler ve araştırma etiğine uygun çalışmayı taahhüt eden herkesin katılımına açık olan platform, konu üzerinde bilimsel çalışmaları desteklemeyi ve genişletmeyi, göçmen ve mültecilerle ilgili farkındalığı arttırmayı, araştırmacıların yaşadığı hak ihlallerinin önüne geçmeyi ve bu konuda çalışan diğer kurumlarla işbirliğinde çalışmalar yapmayı amaçlar. Platformun bloguna buradan, göç araştırmacıları için yayınladıkları açık davete aşağıdan ulaşabilirsiniz.

AÇIK DAVET

Değerli Göç Araştırmacıları,

Nisan 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın rektörlüklere gönderdiği, Suriyeliler konusunda yapılacak araştırmalar için onay alınması gerektiği konulu yazı sonrasında bir grup araştırmacı olarak ne yapabileceğimizi konuşmaya başladık. Bu süreçte bir göç araştırmacıları platformu kurma düşüncesi şekillendi. Sizlerin de aşağıdaki prensipler çerçevesinde katılımınıza açık olan Göç Araştırmacıları, GAR'ın Ocak 2016 tarihi itibarıyla faaliyete geçtiğini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız. Bu grup, araştırmacıların bilim üretme ve paylaşma sürecinde karşılaştığı kurumsal ve etik sorunlara çözüm üretmeyi ve bu konuda karşılaşılacak sorunlara karşı işbirliği ve dayanışma ortamı sağlamayı amaçlamaktadır.

Göç alanında çalışmalar yapan akademisyenler ve doktora öğrencilerinin katılımından oluşan Göç Araştırmacıları, GAR, aşağıdaki şu temel prensipler etrafında bir araya gelmiştir:

1. Araştırmacıların bilim üretme ve paylaşma sürecinde karşılaştığı kurumsal ve etik sorunlara çözüm üretmek için destek, işbirliği ve dayanışma ortamının sağlanmasını amaçlar.

2. Bu çerçevede bilimsel kriterlere ve araştırma etiğine uygun davranmayı taahhüt eden herkesin katılımına açıktır. Platform üyeleri aşağıda belirtilen etik ilkeler çerçevesinde bilgi üretmeyi taahhüt eder.

3. Bu amaçlar çerçevesinde kurulan bilimsel topluluğun gelişimi için çeşitli etkinlikler (konferans/seminer düzenlemek, bülten hazırlamak, makale/tez ödülü) yürütür.

4. Bu platform, göç araştırmacılarının karşılaştıkları hak ihlallerine karşı mücadele etmeyi amaçlar.

5. Kağıtlı/kağıtsız göçmenlerin, sığınmacı ve mültecilerin farklı alanlarda karşılaştıkları mağduriyetleri kamuoyuyla paylaşarak farkındalık oluşmasını sağlar.

6. Bu değerleri benimseyen kurum ve ağlarla ortak çalışmalar yapmayı amaçlar.

Göç Araştırmacıları, GAR'da yer almak isteyen araştırmacıların aşağıdaki formu doldurarak gocarastirma@gmail.com adresine göndermelerini rica ederiz.

Bu paylaşımı ilgili olabilecek kişilere yaygınlaştırabilirseniz seviniriz.

Kurucu Üyeler: Altı aylık süreçte toplantıya katılan herkes bu 15 kişilik kurucu üye listesinde yer almaktadır. (Soyadı sırasıyla) Kristen Biehl, Özge Biner, Emel Coşkun, Didem Danış, Gülay Uğur Göksel, Ayşem Biriz Karaçay, Lülüfer Körükmez, Gülfer Ihlamur Öner, Ece Paralı Öztan, Deniz Şenol Sert, Cavidan Soykan, İbrahim Soysüren, Ulaş Sunata, İlke Şanlıer, Pınar Uyan.

GAR Sekretarya: Kristen Biehl, Didem Danış, Ayşem Biriz Karaçay, Deniz Şenol Sert.

GAR üyeleri her ay düzenli toplanır.

2017 Yönetim Kurulu, Aralık 2016 ayında yapılacak ve yeni katılacak üyelerin oyuyla belirlenir.

ÜYELİK İÇİN FORM

Ad - Soyad:
Kurum:
Doktora yapılan üniversite:
Doktora tez başlığı (tez devam ediyorsa geçici başlık):
Doktora bitiş tarihi:
İlgili yayınlar: