Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi Gerçekleşti

• Eklendiği Tarih : 16/03/2016

BAUMUS tarafından düzenlenen Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi New York Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, Toronto Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Amerikan Bilimler Akademisi Gençlerin Geleceğine Yatırım Forumu üyelerinin de katıldığı ilgi uyandıran etkinlik medyada da yoğun ilgi gördü.

14 Mart 2016 Pazartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşen Zirve’ye Türkiye’den ve dünyadan pek çok önemli bilim insanı, göç konusunda hizmet veren ulusal ve uluslararası sivil toplum ve devlet kurumlarından yetkililer katıldı. Zirve’de Suriyelilerin kendi deneyim ve görüşlerine yer verildi.

Gün boyu devam eden toplantıda konuşmaların simultane olarak Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerine tercüme edilmesiyle izleyicilerin ve katılımcıların toplantıyı kolaylıkla takip etmesi sağlandı. Zirvenin tamamı canlı olarak Youtube üzerinden yayınlanarak zirveye katılamayanların zirveyi takip etmesi sağlandı ve zirve Youtube arşivine girdi.

Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi Youtube Videosu

(https://www.youtube.com/watch?v=RuDQ5gxVo4Q)

BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, eski bakan ve Geleceğin Eğitim Derneği başkanı Nimet Baş, Amerikan Bilimler Akademisi bünyesindeki Gençlerin Geleceğine Yatırım Forumu Innovation To Incubation program direktörü Dr. Kimber Bogard, sosyal psikolojinin kurucularından ve psikoloji alanında dünyanın en önde gelen ismi Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan konferans iki oturumda gerçekleşti.

New York Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji ve Kamu Politikaları Profesörlüğü yapan Dr. Larry Aber’ın oturum başkanı ve moderatörü olduğu ilk oturumda akademisyenlerin konuyla ilgili araştırmaları ve tecrübeleri, Suriyeli mültecilerin durumu, Suriyeli çocuklar, Türkiye ve Avrupa politikaları, eğitim, sağlık ve psikolojik durumlar tartışıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Güvenlik Çalışmaları Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen “Suriye Krizinin Türkiye’ye Yansımaları” isimli TUBITAK projesi Prof. Gülnur Aybet tarafından sunuldu.

Ardından İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji bölümü öğretim üyesi Ceren Acartürk “Suriyeli Mültecilerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Depresyon Belirtileri” isimli çalışmasını anlatarak konunun psikolojik boyutuna değindi. Ayrıca ikinci oturumda Acartürk, Project Lift adlı gönüllü kuruluş ile birlikte Suriyeli mülteci çocuklar için yaptığı etkinlikleri sundu.

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi ve BAUMUS direktörü Ulaş Sunata ise göçmen tanımını yaparak başladığı “Suriye-Türkiye Sınırından Türkiye-Avrupa Sınırına Mülteciler Anlamak” başlıklı konuşmasına Gaziantep, Kilis, İzmir, Bodrum saha çalışmalarını anlatarak devam etti. Ziyaret ettiği Öncüpınar ve Nizip kamplarından fotoğraflar gösteren Sunata, konuşmasının sonunda mülteci sorununun çözümü için önerilerde bulundu.

Uzun süre UNICEF Türkiye ve Genel Merkezi için yürüttüğü programların yanında, Türkiye Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Derneği Genel Başkanı ve Dünya Okul Öncesi Eğitimi Organizasyonu yaşam boyu şeref üyesi olan Nurper Ülküer “Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Çocuklar” konusundaki gözlem ve yorumlarını anlattı.

Oturumun son konuşmacısı New York Üniversitesi öğretim üyesi ve Amerikan Bilimler Akademisi’nin Çocuk Gelişim Komitesi üyesi olan Doç. Selçuk Şirin konuşmasında Suriyeli mülteci çocukların eğitim ve ruh sağlığı ihtiyaçlarını anlatarak yaptığı çalışmaları anlattı.

Ikinci oturum başkanlığını ise gelişimde yeterlik,  risk ve iyileşme süreçleri, savaş ve afetlerde çocuklar, bireysel ilişkilerin koruyucu etkileri, ebeveynlik, motivasyon ve özdüzenleme üzerine çalışan Prof. Ann Masten üstelendi.

Sosyal sorumluluk projesi derneği olan SosyalBen’in kurucusu Ece Çiftçi’nin konuşmasıyla oturum başladı. SosyalBen Derneği’nin Suriyeli mülteci çocuklar konusunda yaptığı çalışmaların fotoğraf gösterimini yaptı.

İkinci olarak ise İstanbul Eyüp’te bir devlet okulunda Suriyeli çocuklara eğitim veren Esra Şahin konudaki tecrübelerini anlatarak yapılabilecekler hakkında bilgiler verdi. Suriyeli öğrencilerine verdiği eğitim sırasında yaşadığı zorlukları anlatan Şahin, dil konusunda yaşanan sıkıntılardan ve Suriyeli ebeveynlerle yaşanan iletişimsizliğin yarattığı sorunlardan bahsetti.

Ardından Suriye’deyken İngilizce öğretmenliği yapmış olan fakat eşinin savaşta yaralanması sebebiyle 5 sene önce ailesiyle beraber Türkiye’ye yerleşen Suriyeli anne Safaa Shaer yaşadıklarını anlattı. Tecrübelerini anlatan Shaer en büy&u